Problem Çözmek Nedir?
- Ergün KILINÇ
- 2 Oca 2024
- 1 dakikada okunur
Daha önce hayatın başlı başına bir problem olduğundan ve çözümünün nereye gidebileceğinden bahsetmiştim. (Bakınız...) Aslına bakılırsa çözülebilecek bir problemin içerisinde olduğumuzu düşünmüyorum.
Merak ettiğim bir soru var; bu problemi çözdüğümüzde ne olacak? Hayatımızın ana probleminden bahsediyorum; 'Biz neden buradayız?'
Bu genel soruları sorarken dikkatimi çeken şu oldu, biz insanlık olarak problem çözümü konusunda kötü bir noktadayız. Karşılaştığımız problemlerde çözüme ulaşmak yerine problemi yaratan kaynağı (kişiyi aslında suçluyu) bulmaya odaklanıyoruz. 'Bir problem var ise çözmek için kaynağını tespit edin' denilir. Ama bütün çabamızı suçluyu bulmaya harcarsak problem yaşamaya daha uzun süre devam edecek değil mi ?
Problem çıktığında diğer şoför, yönetici, çalışan, tedarikçi, x birim...vs. bir çok kişinin, kurumun ve birimin adı geçiyor. Ama sorunun nasıl çözüleceği gör ardı ediliyor. Suçlu arıyoruz. Kimse çözümden bahsetmiyor. Bakınız; devlet yönetimi... Sürekli suçlu bulup onu eleştirmiyor muyuz? Kaç kişi çözüm konuşuyor? Çözüm yollarını eleştiriyor?
Yine gelelim en büyük problemimize; 'Biz neden buradayız?' Çözmek için ne yapıyoruz ya da bunun içinde de çözüm yerine suçlu mu arıyoruz? Dünyaya geldiğimiz için ailemizi mi suçlu olarak görüyoruz? Yaratıldığımız için Tanrı'yı mı? Çözüm bulmak yerine kendi içimizde suçlular mı arıyoruz ya da bu suçluları biz mi yaratıyoruz?
Hiç birinin cevabını bilmiyoruz. Peki cevabını öğrendiğimiz de ne olacak...
Comments